A hangoskönyvről

A TheArtRoom és a Nemzeti Színház bemutatja:

 

BÍBOR PARÁZSON

Dupla korongos hangoskönyv Radnóti nyomán

közreműködnek:

Bakos-Kiss Gábor

Lutter Imre

Olt Tamás

valamint Jávori Ferenc ’Fegya” és Olajos Gábor.

„Volt idő, amikor az emberiség romantikus álmokat szőtt az ember tökéletesedése felől, a történelem általánosságban vett felfelé vezető útjáról, a vad barbarizmusból lassan kivetkőző emberről” – mondja Zalman I. Posner rabbi.

„És volt idő, amikor az ember nem volt képes saját elmecsuszamlásán felülemelkedni. A világháború okozta borzalmak, a vészkorszak tragédiája kitörölhetetlen folt maradt az emberiség történelmén. Ám, míg a költőt elhurcolták, sok esetben bele is halt az eszement gyilkolásba, a költészet a világirodalom talán legnagyobb verseit produkálta” – ahogy Kőbányai János író fogalmaz.

A Holokauszt és Radnóti Miklós (1909-1944) halála egy és azonos dátum, a történelem és az emberi, költői sors elválaszthatatlan összefonódása és közös tragédiája.

Nem történik most semmi más, csak egy újabb, Radnóti által ihletett anyag közkinccsé tétele. Követjük a költő útját. Ahányszor újra olvassuk őt, a műveit, annyiszor találjuk meg bennük az élet és az ember újabb színeit, harmóniáit, ellentmondásait, küzdését és gyarlóságát. Mert egyszerre volt ember és költő. Az átélt borzalmak és a megélt szerelem is túlélte őt. És bennünket is túl fog. Ő a verseket hagyta ránk, mi a versei nyomán hagyunk valamit az utókorra, kortársaink, színészek, zenészek és költők révén. A két lemezen Radnóti korát és állandóit idézzük meg, Radnóti Miklós ismert verseivel, prózáival, és három kortársköltő általa ihletett művével.

A lemez szerzői:

Radnóti Miklós, Kovács-Cohner Róbert, Turczi István, Vass Tibor

Előadói: Bakos-Kiss Gábor, Földes László Hobo, Lutter Imre, Olt Tamás

Zene (CD1): Olajos Gábor (gitár), Szarka Tamás (hegedű), Kiss Attila (dob), Lahocsinszky Ágnes (fuvola), Schroff Szilárd (trombita)

Zene (CD2): Jávori Ferenc ’Fegya’

hangtechnikus: Drobek Attila

a borítón lévő portrét készítette: Énzsöly Kinga

borító- és tasakterv: Kádas Péter

produkciós vezető: Lutter Imre
felelős kiadó: Szennik Éva

A hangfelvételek a Híd Média Kft. stúdiójában készültek, 2014-ben.

Stúdióvezető: Jantyik Csaba

A dupla hangoskönyvből, amit a TheArtRoom Drámajátékos Kft. ad közre a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Nemzeti Színház önálló produkciót állít színpadra.

A lemezbemutató soproni ősbemutatója a Kaleidoszkóp VersFesztiválon volt 2014. november 15-én, a Liszt Központban, a nyíregyházi premier 2014. december 3-án, a Móricz Zsigmond Színház Művész stúdiójában.

A hangoskönyv a vers.hu oldalon a webáruházban megrendelhető, kérésre dedikáltatható.